Ludvika SS

Ludvika Segelsällskap


Ludvika Segelsällskap grundades 1969. Ursprunget är en seglingssektion inom motorbåtsklubben. 1969 beslutades att vi skulle heta Ludvika Segelsällskap, söka medlemsskap i Svenska Seglarförbundet, och att en logga skulle tas fram, samma som vi fortfarande använder. Den första styrelsen bestod av Åke Danielsson, Alfred Kuhn, Udo Kuhn och Walter Ruzicka.

Vi håller mest till på Väsman i södra Dalarna. Här bedrivs jollesegling och kölbåtssegling. Segelsällskapet är särskilt aktivt när det gäller ungdomsverksamheten. Vår jollehamn finns vid Ludvika Paddlarklubb, som vi har ett samarbete med. De flesta av kölbåtarna ligger i Ludvika hamn (Badhushamnen), som drivs av Ludvika Motorbåtsklubb.

Till er ungdomar som läser detta. Kom till oss och prova på segling. Vi har seglarskola på sommaren och träning och kappseglingar resten av säsongen.

 

Den stora ön mitt på bilden heter Sollen. Norr om den ön ligger Lövön där Ludvika Motorbåtsklubb har en fin klubbstuga.

LuSS har också tillgång till denna stuga. Dit ställer vi färden emellanåt för trevligt samkväm och övernattning. Vid några tillfällen har vi räknat till 15-20 kölbåtar och jollar och över 40 deltagare. Mysiga tillställningar med tävling dit och full fart på grillarna när vi kommer fram. Några seglar hem när natten faller på och övriga sover över i båtar och stuga.

På nedanstående sjökort syns huvuddelen av sjön Väsman.

På kortet kan man också skönja sträckningarna för några av våra tävlingar.
Distanstävlingarna sträcker mellan 8 till 17 M.
Bantävlingarna sträcker 6-8 M och körs på krysslänsbana eller någon form av triangelbana.

Seglingsprogrammet innehåller ca 5 kölbåts tävlingar och 5 jolletävlingar per säsong. Tävlingarna utgör Väsman Cup och Jolle Cup som premieras med vandringspris. Deltagandet på våra kappseglingar är ofta bra med ett snitt på runt 10 deltagare vid varje tillfälle.